Vom enumera 5 diferențe mari și clare între culorile acrilice și culorile în uleiuri. Vom încerca să rămânem neutri și nu vom înclina balanța în favoarea uneia dintre culori, ci vă vom lăsa să hotărâți singuri care culori sunt potrivite pentru pictura dvs. Înainte de a începe să citiți aceste 5 diferențe, întrebați-vă ce și cum pictați, unde creați și cât timp doriți să dedicați picturii (sau mai bine zis - cât timp puteți dedica picturii).
Cât de repede se usucă culorile în ulei și cele acrilice?
Culorile acrilice sunt un material perfect pentru începători, deoarece le puteți folosi pe absolut orice suprafață. Sunt cunoscute pentru uscare foarte rapidă (5-30min), ceea ce poate fi o caracteristică bună pentru începătorii nerăbdători, dar nu ideală pentru cei nesiguri care vor pregăti cu atenție fiecare nuanță. Astfel culorile se pot usca pe paletă. O soluție pentru această problemă poate fi adăugarea un agent de întârziere a uscării sau să găsiți o paletă care să păstreze umiditatea culorilor.
Culorile în ulei rămân proaspete mai mult timp, ceea ce vă oferă posibilitatea de a picta astăzi și de a continua fără probleme mâine sau în câteva zile cu aceleași culori de pe paletă. În culorile în ulei, există ulei care tinde să „corodeze” celuloza, așa că nu poți picta pe orice, oriunde și oricând, dar trebuie să fii atent la pregătirea stratului de acoperire (dacă nu este partea dvs. preferată, recomandăm să cumpărați pânze gata făcute).
Cum se schimbă culorile odată cu uscarea și în timp?
Culorile acrilice - Testele de laborator au arătat că o pictură realizată cu vopsele acrilice nu se va estompa sau nu va deveni galbenă în timp? Dezavantajul lor este însă că uscarea va schimba nuanța culorii. Modificările pot fi minime la culorile profesionale sau ceva mai pronunțate la culorile studențești care conțin o cantitate mai mare de liant - se întâmplă ca liantul acrilic proaspăt să fie alb lăptos și să devină transparent atunci când este uscat, astfel încât culoarea proaspătă va fi mai deschisă și se va întuneca atunci când va fi uscată complet.
Culorile în ulei nu modifică nuanțele culorilor - straturile uscate de culoare vor fi exact la fel ca atunci când le-ați pus pe pânză (pot exista modificări vizibile numai în cazurile în care suprafața este una absorbantă și absoarbe uleiul din vopsea și stratul de culoare capătă un aspect mat). Cu toate acestea, straturile de culoare în ulei se pot îngălbeni în timp și acest lucru poate afecta aspectul picturii, dar îi puteți aplica un strat fin de patină caldă, așa cum vedeți în picturile maeștrilor.
Tranziții subtile sau linii clare?
Culorile acrilice sunt o alegere excelentă dacă obiectivul dvs. sunt suprafețe clare, liniile solide și compoziții proiectate grafic. Veți acoperi ușor și rapid greșelile, veți picta în straturi și veți picta cu straturi groase de culoare. Dar nu va fi atât de ușor să le amestecați între ele sau să le amestecați direct pe pânză pentru a realiza tranziții fine de nuanțe. La un tablou de dimensiuni mari se va întâmpla ca, în timp ce pictați la un capăt, culoarea pe cealaltă parte să fie deja uscată. Gelurile și mediu vă pot ajuta atunci când doriți să prelungiți uscarea lor.
Culorile în ulei sunt culori cu care puteți realiza tranziții de culori subtile prin combinarea lor direct pe pânză. Pot rămâne proaspete săptămâni întregi și vă vor permite să pictați folosind tehnica „umed pe umed” fără să vă grăbiți. Când aplicați o culoare nouă peste cea care se află deja pe pânză, pur și simplu creați o tranziția între cele două. Cu toate acestea, atunci când doriți să pictați o linie clară și fermă peste o culoare care este încă proaspătă, veți avea o problemă - veți pune culoarea pe pânză cu o pensula și aceasta se va amesteca cu cealaltă culoare și va crea tonuri murdare. Este indicat să așteptați 1-2 zile pentru ca vopseaua să se usuce.
Cum se comportă culorile pe pânză?
Culorile acrilice - Pictatul în straturi mai groase va fi mult mai rapid, mai ușor și mai sigurr dacă folosiți culorile acrilice. Puteți pune mai multe straturi unul peste altul, se vor usca fără probleme. Și indiferent dacă straturile sunt subțiri sau groase, culoarea acrilică nu se va crapa cu timpul, datorită elasticității pe care o are această culoare (se va crapa doar la temperaturi extrem de scăzute).
Culorile în ulei sunt fantastice dacă aveți timp de acordat tabloului. Culoarea în ulei trebuie lăsată să se usuce câteva zile după aplicare și puteți aplica straturi subțiri peste stratul gros uscat - astfel puteți crea efecte magice folosite de maeștrii picturii în ulei pentru a radia lumina din picturile lor. Puteți accelera uscarea prin adăugarea unei substanțe speciale de uscare, care accelerează uscarea până la 50%, dar cu care trebuie să aveți grijă să nu provocați crăparea culorii sau întunecarea nuanțelor deschise.
Nocivitatea culorilor
Culorile acrilice sunt o alternativă bună dacă spațiul în care lucrați este mic, nu este izolată de camera unde dormiți sau dacă este un spațiu care nu poate fi ventilat. Nu există vapori toxici sau mirosuri puternice și, pe lângă pânză, pensule și culori, veți avea nevoie doar de apă.
Culorile în ulei necesită terebentină pentru a spăla și dilua pensulele și știm că fumurile sale sunt dăunătoare dacă nu respectați anumite reguli atunci când le utilizați. Totuși, nu sunt atât de dăunătoare încât acest lucru ar putea fi un motiv pentru a renunța la ele. Citiți mai multe despre aceasta în articolul nostru Mit sau adevăr: Cât de toxice sunt cu adevărat culorile în ulei?