Știm că majoritatea pictorilor preferă în continuare mediile și suprafețele obișnuite, cum ar fi pânza, cartonul și, eventual, lemnul, dar de ce să nu încercați ceva diferit, de ce să nu experimentați și o altă latură a artei?
Hârtia și cartonul
Hârtia și cartonul sunt fundaluri excelente dacă sunteți încă în faza de exercițiu sau doar experimente și schițe. Pe lângă achiziționarea hârtiei pentru culorile în ulei și culorile acrilice, puteți picta cu vopsea acrilică pe orice hârtie mai groasă, fără o pregătire în prealabil sau după ce ați acoperit-o cu un strat până la două straturi de grund acrilic. Hârtiile mai subțiri se vor încreți în timpul aplicării și uscării, deci nu sunt recomandate.
De asemenea, pe piață veți găsi cutii de carton deja pregătite pentru pictatul în ulei și pentru culorile acrilice, acestea au în mare parte o pânză lipită și o pictură pe un astfel de fundal poate arăta ca o pictură pe pânză pe șasiu, mai ales atunci când este înrămată.
Sticlă și porțelan
Sticla și porțelanul nu necesită o pregătire specială, deoarece sunt materiale stabile, non-absorbante. Cel mai important lucru este să spălați bine cu detergent și apă suprafața, să ștergeți cu alcool pentru a îndepărta orice grăsime sau să îndepărtați calcarul cu o soluție de oțet și apă. După ce suprafața este complet uscată, puteți începe să pictați cu vopsele pentru sticlă, dar și cu vopsele acrilice sau în ulei dacă obiectul va fi unul decorativ.
Pentru un comportament mai bun al culorilor acrilice / uleioase pe o astfel de suprafață, puteți pre-acoperi cu un strat de grund, iar pasul obligatoriu după finisare este lacuirea, care va proteja durabilitatea culorilor.
Pictura pe zid
Imaginile pictate pe pereți se numesc picturi murale. Adesea, astfel de lucrări sunt executate cu vopsele acrilice sau cu unele vopsele pe bază de apă. Pregătirea suprafeței depinde de starea în care se află aceasta, așa că primul pas este să o verificați.
Nu este indicat să începeți să pictați pe un perete umed, cu mucegai sau pe un perete din care se decojesc straturi vechi de vopsea.
Metal și plastic
Pentru metal și plastic, este indicat să alegeți culorile acrilice, dar cu preparatele adecvate, se poate face și o suprafață pentru lucrul cu vopsele în ulei. Și, ca și în cazul sticlei și porțelanului, primul pas este curățarea suprafeței, apoi pictarea ei.
Când aplicați grund sau orice culoare pe obiecte din metal sau plastic, trebuie să țineți cont de cât de netedă sau strălucitoare este suprafața. La suprafețele extrem de netede, vopseaua tinde să se dezlipească foarte ușor după uscare, așa că mai întâi ar trebui să o șlefuiți ușor pentru a o face mai aspră și astfel vopseaua să aibă ceva de ce să se „prindă”.
Polistiren expandat
Polistirenul este mai des produs folosit ca bază pentru decupaj și tehnici hobby asemănătoare. Se folosesc în principal culorile acrilice și produse pe bază de acril, iar pregătirea și regulile pentru prepararea acestui material sunt exact aceleași în cazul picturii și a decupajului.
Cel mai important lucru de știut este că nu trebuie să aplicați niciodată produse pe bază de solvent direct pe suprafețele din poliester (când nu sunteți sigur, le veți recunoaște după mirosul ascuțit). Puteți folosi o pastă pentru a obține o suprafață netedă (aplicați mai multe straturi subțiri, șlefuiți fiecare strat înainte de a aplica următorul).