Pe baza pigmenților din ele, pastelurile pot fi uleioase sau uscate. Le vom împărți în funcție de gradul de calitate, adică dacă sunt destinate profesioniștilor sau începătorilor, fie că sunt moi sau dure, în creion sau băț. Această împărțire este suficientă pentru a face pe cineva, care întâlnește pentru prima dată acest instrument de desen, confuz. Fiecare dintre ele va da rezultate diferite și poate necesita un fundal diferit, așa că dacă intenționați să investiți în pasteluri și să lucrați cu ele, ar trebui să fiți bine familiarizați cu tipurile, diferențele și posibilitățile lor.
Tipuri de pasteluri
După cum am menționat deja, pastelurile se împart în uscate și în uleioase. Cele uscate lasă o urmă praf și o linie completă, în timp ce cele uleioase lasă o urmă grasă și le putem compara cu creioane de ceară pe care le-am folosit cu toții în copilărie. Pastelurile uscate se împart în pasteluri moi sau tari și pastelurile moi vor lăsa o „linie mai moale” și că le veți șterge mai ușor de pe hârtie. Puteți găsi și pasteluri pe băț - în funcție de dacă aveți nevoie de ele pentru detalii sau zone mari (de obicei, artiștii le combină).
Ce definește calitatea pastelurilor?
Cea mai bună parte a lucrului cu pasteluri este că veți obține un desen bogat sau chiar o imagine, dar fără pensule, fără solvenți și paletă. Deci, doar pasteluri, hârtie și degete. Deoarece sunt fabricate din pigmenți uscați, cu o mică adăugare de alte substanțe care le păstrează forma, pastelurile lasă o linie sau o suprafață clară și puternic colorată. Și, în ciuda faptului că compoziția, aspectul și utilizarea lor sunt foarte simple, ele oferă o gamă largă de posibilități.
În ceea ce privește diferențele lor de calitate și modul de alegere a producătorului potrivit și a seriei potrivite de pasteluri, trebuie să știți că există două categorii de calitate: artist (destinat artiștilor profesioniști) și student (destinat studenților care se află în faza de formare). Pastelurile destinate profesioniștilor au mai mult pigment, ceea ce înseamnă că vor lăsa o urmă mai intensă, mai puternic colorată, iar datorită pigmenților de înaltă calitate și a compoziției în general, durata lor pe hârtie este mai mare. Pastelurile destinate studenților sunt mult mai ieftine, deoarece sunt realizate din pigmenți mai ieftini, conțin mai multe materiale de umplutură (substanțe pulverulente) și mai mulți lianți, având o intensitate mai mică. Cu toate acestea, au și avantajele lor - nu se vor rupe ușor și sfărâma ca pastelurile destinate artiștilor.
Culori
Pastelurile pot fi amestecate pe hârtie prin aplicarea unei nuanțe peste cealaltă, dar din moment ce sunt într-o stare solidă, nu puteți obține o gamă de nuanțe cât mai mare cât veți obține cu vopselele lichide. De aceea, producătorii oferă o selecție largă de nuanțe pentru a compensa deficiențele lor. Dacă nu sunteți gata să investiți într-un set mare, cu o mulțime de nuanțe, cel mai bine este să începeți treptat să cumpărați culori individuale și să creați singur un set și să ajustați culorile la nevoile dvs. Nu vă mirați dacă întâlniți pasteluri al căror preț se remarcă drastic față de celelalte și singura diferență este în culoare - aceștia sunt pigmenți naturali și unii dintre ei sunt mai greu de găsit și chiar mai scumpi. În variantele studențești, înlocuitorii lor mai ieftini se găsesc de obicei în locul pigmenților scumpi.