Aceasta este o tehnică care probabil te va surprinde prin simplitatea sa, o tehnică care nu necesită să ai talent deosebit, nu ai nevoie de experiență în pictură și cu care poți crea rapid lucrări incredibil de elegante și decorative. Cu toate acestea, este necesară multă practică ca rezultatele să fie impresionante, deci este de dorit să fiți sârguincios, răbdător și persistent dacă doriți să vă încercați acest mod de a picta. Ați devenit interesați?
Denumirea „One stroke painting” tradusă în limba noastră ar însemna pictură cu o singură lovitură și cea mai importantă caracteristică este exact ceea ce spune numele - formând o formă din mai multe culori, dar cu o singură lovitură a pensulei. Popularitatea acestui mod de a picta a crescut în ultimii ani datorită unei artiste din America, Donna, care a perfecționat tehnica și o predă studenților la atelierele sale.
Se presupune că a apărut în secolul al XVIII-lea ca un mod de a decora mobilierul și ustensilele, o mână experimentată ar vopsi foarte repede un obiect în acest fel pentru scopuri comerciale. Pentru a stăpâni această tehnică, puteți participa la un curs, așa cum am menționat, în care artiștii vă vor învăța mișcările și regulile care vă vor ajuta să obțineți rezultate bune cel mai ușor și cel mai rapid, dar credem că puteți obține rezultate bune, practicând și experimentând cu ajutorul unor videoclipuri în care sunt demonstrate mișcările de bază. În ambele cazuri, veți avea nevoie de accesorii de lucru care ar trebui să includă câteva pensule potrivite, culori acrilice și hârtii mai groase sau pânze pentru pictură și cu siguranță aveți unele instrumente acasă, deci s-ar putea spune că această tehnică nu este o ocupație excesiv de costisitoare.
Accesorii și materiale necesare
Suprafață - Pentru început, cel mai bine este să folosiți hârtie sau carton mai gros (alb sau colorat) până când mâna dvs. adoptă loviturile și mai târziu puteți trece la o pânză pentru pictură pe cadru sau o pânză pregătită pe carton unde va arăta munca dvs. va fi completă și va arăta mai serioasă. Suprafața poate fi, de asemenea, din lemn, sticlă, ceramică, plastic și chiar textile, cu condiția să fie pregătite adecvat și este necesar ca acestea să fie netede. Lăsați lucruri precum vaze și căni pentru mai târziu, deoarece este nevoie de o mână special antrenată pentru a folosi aceste mișcări în forme circulare.
Culoare
În acest caz, cel mai ușor este să lucrați cu vopsele acrilice care, după cum știți, sunt potrivite pentru lucrul pe absolut toate suprafețele: pe hârtie, carton, pânză și alte materiale deja menționate. De obicei, nu aveți nevoie de apă pentru a dilua culoare la această tehnică și nu este de dorit, deci dacă estimați că vopseaua cu care lucrați este prea groasă și lasă o urmă uscată pe suprafață, puteți utiliza un mediu pentru vopsele acrilice sau un alt mediu similar. Puteți lucra, desigur, cu vopsele în ulei sau culori pentru sticlă sau ceramică, dar este recomandat ca acestea să fie mate astfel încât efectul să fie vizibil, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să nu experimentați cu vopsele transparente.
Pensule
Am putea spune că pensule pentru pictură sunt cel mai important instrument - cu cât aveți mai multe, cu atât aveți mai multe posibilități. Selectați din colecția dvs. pensulele drepte, cu păr elastic și neted, nu prea moi ca pensulele de acuarelă, dar nu rigide ca pensulele cu păr de porc folosite la pictura în ulei. E bine să fie groase, astfel încât să poată absorbi o cantitate suficientă de culoare și trebuie să fie îngrijite, deoarece firele de păr rupte nu sunt de dorit.
Și chiar dacă le cumpărați special pentru această tehnică, alegeți pensule exact așa cum am descris și nu ezitați să cereți ajutor vânzătorului sau sfatul unui pictor, deoarece o pensulă aleasă greșit poate aduce probleme care vă vor determina să renunțați repede. Păstrați-le și îngrijiți-le astfel încât să rămână elastice și să-și păstreze forma, deoarece pentru această tehnică, pensulele bune sunt cel mai important lucru. Merită menționat faptul că aveți nevoie și de o paletă pe care să amestecați culorile și să unde să „umpleți pensula”. Aveți nevoie și de un recipient cu apă unde veți spăla pensulele și prosoape sau o cârpă cu care veți șterge ușor excesul de apă înainte de a lua următoarea culoare.
Motivele din natură sunt cel mai adesea pictate cu această tehnică - flori și frunze, cu simplificare și stilizare a formelor. Într-o singură pictură poate fi utilizată tehnica cu o singură lovitură, dar poate fi folosită și ca supliment sau în combinație cu alte tehnici de pictură. Când ați decis că doriți să vă testați creativitatea în pictura cu tehnica de o singură lovitură, în primul rând, adunați materialul necesar. Și când stăpâniți modul de a umple pensula cu vopsea, care este crucială pentru efectul tranzițiilor de culoare și a efectului de umbră, și apoi stăpâniți mișcările necesare, rămâne doar să planificați bine compozițiile și să încercați diferite combinații de culori și fundaluri - să vă jucați și să vă distrați cu alte cuvinte.