Vopseaua acrilică solidă/heavy-body
O importantă caracteristică a vopselelor acrilice solide este consistența lor rigidă. Acest lucru le permite pensulelor să mențină culorile mai mult, ceea ce le face ideale pentru tehnici precum impasto, o tehnică des folosită pentru pictura în ulei. Un cuțit de paletă sau o perie rigidă de porc pot fi folosite cu acrilice solide, deoarece îți permit să sculptezi vopseaua și să construiești straturi de culoare cu o textură bogată.
Când pictezi cu acrilice, se pot aplica mai multe straturi cu grosimi diferite în orice ordine, iar următorul strat poate fi aplicat imediat ce ultimul este uscat la atingere, spre deosebire de pictura în ulei. Acesta este un avantaj pentru artiștii care doresc să construiască rapid straturi de vopsea.
Dintre toate vâscozitățile disponibile, acrilicele dure sau solide oferă, în general, cea mai bună acoperire. Acest lucru se datorează unei pelicule de vopsea mai groase.
Vopsea acrilică fină/soft-body
Majoritatea acrilicelor se usucă rapid, oferind artistului un timp de lucru relativ scurt. Acrilicele deschise sau fluide au fost formulate pentru a avea un timp de uscare de până la 10 ori mai lung decât vopselele acrilice tradiționale. Oferă posibilități pentru tehnici care necesită vopseaua să funcționeze mai mult timp, cum ar fi amestecul și vopsirea umedă.
Pe măsură ce se usucă, vopseaua devine din ce în ce mai vâscoasă și mai rigidă, permițând o manipulare mai ușoară a vopselei. Această calitate de uscare lentă este un avantaj atât pe paletă, cât și pe pânză. Deoarece se usucă rapid, vopseaua acrilică standard poate deveni inutilizabilă pe paletă, ceea ce poate fi risipitor.
Vopsea acrilică fluidă
Există o concepție greșită și anume că vopselele mai groase conțin mai mult pigment decât vopselele fluide. Cu toate acestea, o vopsea fluidă va oferi aceeași profunzime de culoare într-un mod mai puțin vâscos. Acrilicele fluide curg constant din perie și se auto-nivelează, reducând loviturile vizibile ale periei pe pânză, în special atunci când sunt utilizate cu o perie sintetică moale.
Glazurarea este o tehnică stabilită inițial în pictura în ulei, care se bazează pe transparența inerentă a anumitor pigmenți. Mai multe straturi transparente sunt utilizate pentru a reda complexitățile subtile de culoare, lumină și ton. Acest lucru conferă picturii profunzime și realism imposibil de realizat atunci când folosiți culori opace. Pictorii în ulei știu că vitrarea cu vopsea de ulei poate fi un proces consumator de timp, deoarece fiecare strat poate dura mult timp să se usuce. În schimb, vopseaua acrilică se usucă foarte repede, permițându-ți să lucrezi într-un ritm mai alert, ceea ce poate fi de preferat pentru unii artiști.
Vopsea acrilică cu flux ridicat/High flow
Multe vopsele sunt pe bază de coloranți, ceea ce înseamnă că pigmentul este dizolvat complet în material. Acrilicele de tip High Flow și alte vopsele acrilice sunt pe bază de pigmenți, unde pigmenții extrem de fini sunt suspendați în liant pentru a face o dispersie. Este posibil să aibă nevoie de o agitare blândă înainte de utilizare pentru a se asigura că particulele de pigment sunt distribuite uniform în toată sticla. Avantajul cernelurilor pe bază de pigmenți este culoarea în general mai ușoară; coloranții sunt vulnerabili la decolorare după expunerea prelungită la lumină, în timp ce vopselele pe bază de pigment sunt mult mai stabile, atâta timp cât pigmentul utilizat este ușor.
Acrilicele cu flux ridicat sunt folosite pentru a crea efecte asemănătoare cu acuarela, colorarea și spălarea gestuală puternic pigmentată, pe substraturi poroase, cum ar fi hârtia sau pânza brută. Spre deosebire de acuarelă, liantul acrilic asigură că vopseaua va fi rezistentă la apă și imobilizată atunci când este uscată.
În timp ce fiecare tip de vopsea acrilică se comportă foarte diferit, toate se usucă pentru a forma o pictură flexibilă și rezistentă la apă. Indiferent dacă dorești să utilizezi un tip de vâscozitate pentru vopsea acrilică sau mai multe în combinație, luarea unei alegeri informate pentru munca ta te va ajuta să profiți la maxim de vopseaua acrilică.