Croșetatul este o activitate pe care străbunicile noastre o practicau cu mare drag. Cândva, modul obișnuit de a confecționa haine, fețe de masă sau decorațiuni, încetul cu încetul revine printre trend-uri tot mai căutate și practicate de diferite categorii de vârstă. Și pentru că ne place să explorăm toate tehnicile și activitățile legate de lumea artei, nu am rezistat nici noi tentațiilor de croșetare.
Așadar, cum procedăm pentru a ne crea ouă de Paști din lână? Citește mai jos pentru și află!
Cum să decorezi un ou de Paști?
La început, ai nevoie de o croșetă și lână sau bumbac. La selectarea acestora, nu uita că alegerea croșetei depinde de grosimea lânii pe care o alegi.
În primul pas, crează un cerc magic cu șase ochiuri. Strângeți bine cercul și conectează ultimul ochi cu primul ochi (ca în a doua imagine).
Următorul pas este crearea primului rând. Vom extinde oul lucrând așa încât în fiecare ochi vom introduce câte două - astfel încât la sfârșitul rândului să existe 12 ochiuri.
Pentru a ne putea orienta mai bine, o idee bună ar fi să atașați un semn la începutul rândului, care ne va ușura numerotarea rândurilor.
Pe rândul următor, extindem la doar ochiurile al doilea. Continuați astfel - 2 piciorușe într-un ochi, 1 picioruș în 1 ochi, 2 piciorușe în 1 ochi... până la sfârșitul rândului. La sfârșit sunt 18 ochi.
În al treilea rând, extindem fiecare al treilea ochi. Lucrăm astfel - 2 piciorușe în 1 ochi, 1 picioruș în un ochi, 2 piciorușe în 1 ochi... până la sfârșitul rândului. Acum sunt 24 de ochiuri pe ou.
În rândul patru, cinci și șase nu mai adăugăm niciun ochi. Apoi, lucrăm astfel - 1 picioruș în 1 ochi, 1 picioruș în 1 ochi... până la final. (Sunt 24 de ochiuri pe rând.) După trei rânduri egale, oul începe să prindă formă. În acest moment, începem să îngustăm oul de Paște - vom scădea numărul de ochiuri pentru a crea o formă mai ascuțită.
În pasul următor, unim cele două ochiuri într-unul singur la începutul rândului și la mijloc. Restul rândului finalizăm fără a îngusta - adică avem 22 de ochiuri. În următoarele două rânduri vom coniciza fiecare al cincilea ochi. Numărul final de ochi va fi de 15.
Următoarele două rânduri se fac prin îngustarea ochiului patru. În acest moment avem 10 ochiuri și este timpul să umplem oul cu fibră goală (sau orice altă umplutură pe care o alegi).
În ultimele câteva rânduri, scădem la fiecare al treilea ochi, până când ne rămân ultimele 6 ochiuri (e în regulă dacă vă rămân și mai puține). Adună-le și strânge-le cu un nod.
Photo: Artmie.sk
Dacă forma de ou rezultată ți se pare prea ascuțită, o poți rotunji puțin cu lână și un ac. Nu uita să lași puțină lână la capăt pentru a putea fi agățat. :)
Aici am scris procedura într-un mod diferit:
Abrevieri:
O - ochi - picioruș mic
ZD - dublare - piciorușe mici duble într-un singur ochi
U - diminuare - două ochiuri se unesc într-unul singur
La început facem un cerc magic. (6 ochiuri)
Rândul 1: ZD la fiecare O (12 ochi)
Rândul 2: ZD-O, O, ZD-O, O… dublăm fiecare al doilea O (18 ochiuri).
Rândul 3: ZD-O, O, O, ZD-O, O, O dublăm fiecare al treilea O ( 24 ochiuri)
Rândul 4: 24 O
Rândul 5: 24 O
Rândul 6: 24 O
Rândul 7: U la începutul rândului și la mijlocul rândului (22 de ochiuri)
Rândul 8: O, O, O, O, U, O,O, O, O, U... diminuăm la fiecare al cincilea ochi
Rândul 9: Continuați să micșorați la fiecare 5 puncte (15 puncte)
Rândul 10: O, O, O, O, O, O, O, O, O, O, U... scade la fiecare a 4-a cusătură
Rândul 11: Continuați să reduceți la fiecare al 4-lea ochi (10 ochiuri)
Rândul 12: O, O, U, O, O, U... scădem la fiecare al 3-lea ochi
Rândul 13: Continuăm cu diminuarea fiecărui al treilea ochi (6 ochiuri)
Rândul 14: Finalizăm prin unirea ochiurilor rămase
Și oul de Paște croșetat este gata!
Nu uita că, croșetarea este un proces, care necesită doar puțină îndemânare și multă răbdare. Nu te lăsa descurajat dacă nu reușești din prima. (Ouăle mele au ieșit după câteva încercări și expresii speciale :D ) O parte din aspectul oului depinde și de modul în care îl umpli. Așa cum am mai spus, dacă ajungi să ai un aspect prea pronunțat, îl poți diminua cu un ac și niște resturi de lână.
Sugestie: Nu-ți fie teamă să încerci și să vii cu diferite variante - de exemplu, conicitatea într-un stil diferit sau cu un număr diferit de cusături. Lasă-te ghidat de imaginație și vezi ce creații originale scoți.
Pentru crearea oului de Paște am folosit:
Lână, pe care o poți alege AICI.
Croșete, pe care le găsești AICI.
Semne.
Umplutură din fibre goale.
Sperăm să-ți fie util tutorialul nostru și să ne arătați ouăle de Paști pe rețelele de socializare. Așadar prieteni, spor la croșetat!
Lea