Dacă încercați să amestecați culori ulei cu apa se va întâmpla exact ce vă așteptați - adică nu veți reuși. Cu toții suntem conștienți că uleiul și apa sunt două lichide care nu pot fi unite și probabil vă întrebați ce secret ascund culorile de ulei care se diluează în apă. Secretul este în conținutul lor. Ele conțin uleiuri modificate de anumiți aditivi care se amestecă și se dizolvă împreună cu apa. Cu aceste culori veți reuși să realizați niște tablouri de pictură în ulei minunate.
Unele branduri oferă culori din acestea mulțumind astfel un număr mare de pictori profesioniști dar și pe cei care pictează din hobby. De fapt în ultimul timp apare tot mai des alergia la mediile și terebentina cu care se diluează culorile, pictorii fiind nevoiți să renunțe la pictura în ulei și să treacă la culori acrilice, cu toate că culorile acrilice sunt de altă natură și nu corespund obiceiurilor și nevoilor tuturor pictorilor. Mulți dintre ei nu au ateliere adecvate pentru muncă și din cauza mirosurilor intense și vaporilor nocivi nu pot folosi culori ulei, dar nici nu le pot păstra în încăperile unde își petrec restul zilei. Unora li se par foarte complicate mediile uleioase și se decid pentru culorile de ulei care se pot dilua în apă pentru că așa cu siguranță este mai confortabil și mai ușor de a lucra cu ele.
Care sunt avantajele culorilor de ulei diluate în apă
Avantajul principal este faptul că se pot dilua în apă, dar și pensulele de pictură si altele accesorii si materiale de pictură care se folosesc, se pot spăla doar cu apă, nu va fi nevoie de orice alt produs chimic. Un alt avantaj este faptul că uscarea lor durează ceva mai puțin decât la culorile de ulei clasice, dar totuși suficient de mult ca pictorului aibe posibilitatea de a face tehnica “alla prima”. În timp ce pictați dar și după uscare au exact același aspect dar și caracteristici ca și culorile diluate în medii de ulei - treceri ușoare și luciu intens.
Cum se pictează cu aceste culori ulei diluate în apă
Înainte de toate nu există limită între apă și culoare - puteți folosi câtă apă doriți, adică câtă aveți nevoie pentru a obține densitatea potrivită tehnicii dvs. Puteți nici să nu adăugați apă și să pictați folosind culoarea direct din tub, puteți adăuga puțină apă și să faceți o culoare care se aplică mai ușor cu șpaclul de pictură sau cu pensula, iar prin aplicarea unor cantități mai mari de apă veți obține efectul de acuarelă.
Apa nu este singurul lucrul care poate fi amestecat cu aceste culori, mai sunt câteva produse cum ar fi medii de pictat, glazura medii, paste pentru pictat, diferite lacuri pentru finisaj care se diluează în apă etc. Cu ele aveți mai multe posibilități, dar veți avea nevoie de puțin timp și răbdare să le cunoașteți și să descoperiți combinația care vă convine cel mai mult.
Mediile de pictură vă vor face culoarea mai transparentă, mai lichidă și după uscare straturile vor avea un luciu mai intens decât cel amestecat cu apă. Mediul glazura îl puteți folosi dacă doriți ca pictura să fie facută din straturi transparente și este recomandat să îl folosiți în straturile de final, iar pastelele pentru pictat sunt de fapt culori de ulei diluate în apă dar fără pigment și pe ea o folosiți când vreți să creați reliefuri sau mișcări mai vizibile, culoarea va rămâne mai groasă dar transparentă și de o intensitate mai slabă.
După cum vă dați seama toate aceste adaosuri vă dau noi posibilități și aproape că nu există limită în tehnica de a picta. Fie că pictura dvs. este creată în tehnica “ud pe ud” sau o faceți din straturi transparente, pictați în straturi sau efectuați pictura în relief, culorile de ulei diluate în apă vă vor da posibilitatea să pictați de parcă ar fi culori ulei clasice.
Trebuie doar să fiți atenți că regula de pictat în straturi se difrerențiază de pictatul clasic când se folosesc culori ulei. Cand diluați culoarea cu medii uleioase este valabilă regula “uns după post“ asta ar însemna că primele straturi trebuie să le faceți cu mai puțin ulei de in în medii decât în cele finale. Iar la culorile diluate în apă este valabilă regula ca primele straturi să conțină mai multă apă iar următorul strat mai puțină decât precedentul, iar la ultimul strat este recomandat să folosiți culoare pură sau culori diluate în medium sau glazură medium. Trebuie respectată regula de aplicare a straturilor groase peste cele subțiri și nu invers, pentru a evita ruperea ultimelor straturi.
Suportul pentru pictură poate fi pânza sau cartonul care trebuie sa fie grunduite si pregătite pentru pictura în ulei. Restul accesoriilor sunt aceleași ca și la pictura în ulei. Pictura finisată necesită un strat de lac după 6 luni până la un an de la uscare, aplicarea lacului de finisaj depinde de grosimea culorii aplicate. Pentru cei care nu suportă mirosul lacului clasic, pot alege lacul din gama uleiurilor diluate în apă care nu au miros - așa că ne-am ocupat și de problema aceasta.
În magazinul nostru de materiale pentru pictură se pot găsi culorile ulei Cobra care sunt solubile în apă și sunt de calitate superioară.
.