Inspirați de o întrebare de a dvs. ne-am decis să facem acest experiment, astfel încât să vă dam raspunsul din prima mână. Ce e de făcut cu pensulele pe care nu le-ați spălat imediat după ce le-ați utilizat? Și pe mai departe rămânem de părere că pensulele trebuiesc spălate până culoarea este proaspătă pe ele, adică cât mai repede. Astfel le prelungiți viața iar ele rămân moi și își păstrează forma. Dar se întâmplă să uitați, să nu aveți timp, chef sau putere pentru a le spăla pentru că v-ați lăsat energia în pictură. Apoi se întâmplă ca pensulele să rămână așa o perioadă de timp și culoarea să se usuce pe ele. Și ce e apoi? Să le aruncați - vă va fi milă. Să le curățați - ați vrea, dar nu știți cum.
Rezultatul experimentului nostrum este o veste frumoasă - avem soluția. Solvenții ai căror eficacitate am comparat-o sunt: diluant nitro, diluant din ulei și terebentină. Ce vă putem spune sunt următoarele: Vă puteți salva pensulele cu oricare dintre acești trei diluanți. Doar că diluantul nitro o va face cel mai bine și cel mai repede (este suficient să lăsați pensula timp de o oră în el), diluantului din ulei îi va trebui ceva mai mult timp (aprox. 2 ore), în timp ce terebentinei îi trebuie mult mai mult și puterea ei de a dilua culorile din ulei este cea mai slabă, așa că vă recomandăm ca pe ea să o folosiți totuși pentru pensulele pe care culoarea nu este complet uscată.
Se toarnă unul dintre acești trei diluanți într-un recipient de sticlă (recomandăm din sticlă sau ceramic, evitați recipientele din plastic pentru că există posibilitatea ca diluanții să le topească) și pur și simplu înmuiați pensula în el. Luați în vedere ca pensula să fie în diluat până la partea metalică să nu se distrugă lipiciul ce ține firele ca apoi să pice. La fel este important ca această manevră să o facți într-o încăpere unde circulă aerul sau afară (pe terasă, în curte) pentru că nu este indicată inhalarea acestor substanțe.
Lăsați pensula înfundată o oră, două sau peste noapte dacă este vorba de terebentină. Din când în când mai scoateți pensula să o ștergeți cu un șervețel sau cu o cârpă să scoateți din ea toată culoarea ce s-a diluat și apoi returnați-o iarăși în solvent. Singuri vă veți da seama când este timpul pentru următorul pas, doar să fiți foarte atenți ca pensula să nu rămână prea mult în nitro sau în diluantul ulei - pentru că așa se ard firele. Când ați scos pensula din recipient o ștergeți bine și îndepărtați culoarea dizolvată. După aceea pensula obligatoriu o spălați cu săpun sau cu detergent de vase până din ea mai iasă culoare, apoi o lăsați în poziție orizontală să se usuce.
Dacă observați că firele sunt încâlcite și răsfirate în toate părțile (ceea ce este posibil că au fost tratate cu o substanță chimică puternică) puteți aplica puți lac de păr pe ele și cu degetele să le aranjați în faza inițială apoi le lăsați să se usuce. Metalul și partea din lemn a pensulei o puteți curăța cu o cârpă pe care ați pus puțin diluant nitro. Să aveți deosebită atenție cu pensulele din fir de păr natural, pe ele să le țineți cât mai puțin în diluant. Pensula nu va mai fi “ca nouă” după acest tratament, dar va fi utilizabilă și pregătită pentru noi aventuri.