Nu este vorba doar despre picturile pe pânză, ci despre toate lucrările tale la care ai folosit culori acrilice sau în ulei. Știm că acesta este un proces dificil, mai ales dacă vorbim despre ulei pe pânză care trebuie să aștepte să se usuce cel puțin 6 luni înainte de a aplica lacul de finiș...
Iată însă trei motive pentru care nu ar trebui să eviți acest ultim pas în pictură:
Intensitatea culorii
Dacă ai avut vreodată ocazia să urmărești procesul de pictare a unui tablou, atunci este clar pentru tine că lacul dă aspectul culorii umede picturii, adică îi sporește intensitatea. De asemenea, are efectul de a evidenția diferența dintre nuanțe, oferind unicitate imaginii pe măsură ce diferența dintre straturile de culoare devine mai vizibilă.
Aspect uniform
În timpul picturii, diluăm vopseaua cu o cantitate diferită de apă sau terebentină și depinde de cât de mult l-am diluat, atât de strălucitor va fi când se usucă...De aceea se întâmplă adesea ca nu toate părțile imaginii să fie la fel de strălucitoare, ci uneori unele părți sunt complet opace. Lacul va uniformiza, printre altele, strălucirea. Sau va oferi întregii imagini un aspect mat uniform dacă alegeți lac mat pentru lăcuire.
Protejarea picturii
Lacul este un strat impermeabil care nu permite prafului și a altor particule din aer să ajungă la straturile de culoare și să se lipească de ele. În plus, lacurile rezistente la UV vor reduce posibilitatea decolorării în timp. Și chiar și atunci când pictura devine galbenă după câteva decenii, dacă este lăcuită, restauratorul va putea îndepărta lacul vechi și instala un nou, restabilind astfel aspectul picturii.
Care este părerea ta despre aplicarea lacului de final? Omiți vreodată acest pas?