1. Barbora, cum vă amintiți de începuturile dvs. artistice?
Îmi amintesc că am fost fascinată de desen încă din copilărie. Părinții mei nu erau prea încântați, mai ales când încercările mele artistice erau finalizate pe pereții din sufragerie. Cu toate acestea, am reușit să păstrez câteva desene în cărțile vechi, ceea ce m-a încurajat mereu să continui. În copilăria, desenam în principiu prințese, ceea ce era tipic pentru multe fete. Treptat, am trecut la desenarea animalelor din enciclopedii, ceea ce mi-a permis să mă îmbunătățesc și să învăț tehnici noi. Chiar și acum îmi place să desenez cu creioane, în special Faber Castell, care sunt preferatele mele.
2. Încă de la grădiniță ați început să frecventați un cerc artistic. Cum v-a influențat acest lucru creația?
Cercul artistic a fost pentru mine un impuls imens. Eram încântată că pot petrece timp desenând fără teama de a strica ceva acasă. Ulterior, am continuat la Centrul de Timp Liber, unde mi-am putut exprima cu adevărat creativitatea. A fost o perioadă, în care am descoperit bucuria artei și am înțeles că este ceva ce vreau să fac toată viața.
3. În timpul studiilor la liceul bilingv și mai târziu la medicină, ați avut o pauză de la artă. Cum de v-ați întors la această activitate?
Da, în timpul studiilor la liceu și al celor șase ani de medicină, nu am avut atât de mult timp pentru artă. Am obținut titlul de doctor în medicină și am început să lucrez ca medic patolog. Această muncă mi-a permis să văd frumusețea în structurile microscopice ale organelor, ceea ce m-a inspirat să revin la artă. Am început să desenez, iar mai târziu am început și să pictez.
4. Ce tehnici și materiale folosiți cel mai des în creațiile dumneavoastră?
Având în vedere timpul limitat din cauza muncii și familiei, am ajuns să îndrăgesc acrilicele. Intensitatea culorilor, uscarea rapidă și amestecarea ușoară sunt exact ceea ce am nevoie. Folosesc cel mai des culorile Amsterdam și Euforia de la Artmie. Pictez în special pe pânze profesionale din bumbac, dar aș dori să încerc și pânza de in. În lucrările mele, adesea integrez și pasta structurală, cu ajutorul căreia creez flori 3D și diverse texturi.
5. Ce vă ajută cel mai mult în procesul de creație?
Îmi place să experimentez cu diferite materiale și tehnici. Când mă apucă momentul „Tinkerbell”, cum îmi place să îl numesc, iau în mână și foița de aur. Soțul meu, Jaroslav, nu este prea încântat de asta, deoarece găsește bucăți de aur în cină, dar până la urmă, le suportă, pentru că și el este înclinat artistic.
6. Care sunt planurile dumneavoastră artistice pe viitor?
În ultimele săptămâni, tot vorbesc despre cum aș dori să pictez natura mistică și animalele cu vopsele de ulei. Această tehnică mă fascinează de mult timp și, deși este foarte solicitantă, sunt convinsă că voi reuși.
Vă mulțumim pentru interviu, Barbora. Vă dorim mult succes în cariera artistică și medicală!
Vă mulțumesc foarte mult, a fost o plăcere!
Dacă doriți să urmăriți creațiile Barborăi, o puteți găsi pe Instagram @b_pathological sau pe site-ul www.bpathological.com. Pe lângă artă, se ocupă și de demontarea miturilor din medicină și oferă sfaturi practice pentru prevenirea diferitelor boli.
Artmie