Un subiect comun în rândul pictorilor și amatorilor profesioniști sunt efectele nocive vopselelor pe bază de ulei. Pe unii oameni îi deranjează mirosul ascuțit, specific atelierelor în care pictează cu vopsele în ulei, altora nu le place ideea de a lucra cu materiale toxice în general. Ei bine, sunt de fapt vopselele în ulei ceva de evitat sau nu?
Mirosul vopselelor în ulei
Când oamenii vorbesc despre mirosul vopselelor în ulei, ei vorbesc de fapt despre mirosul de terebentină folosit pentru a dilua vopseaua sau pentru a spăla periile. Vopseaua este fabricată din uleiuri și pigmenți și aproape toți sunt siguri, dar ar trebui să aveți grijă (să nu o inhalați) cu vopsea albă de plumb, cadmiu și cobalt.
Atât timp cât vă spălați corect mâinile după pictat, nu aveți motive de îngrijorare. Metalele toxice din unele culori nu sunt cu adevărat periculoase dacă le folosiți moderat, dar dacă nu doriți să riscați, le puteți evita pur și simplu atunci când cumpărați sau puteți folosi variante alternative. De exemplu, în loc de vopsea cu plumb alb sau cadmiu, puteți folosi înlocuitorii lor sintetici.
Sunt dăunători vaporii de terebentină?
Singurul risc de substanțe toxice se află în solvenții și mediile utilizate cu vopsele în ulei. Deci, vaporii de terebentină sunt dăunători pentru sănătatea ta. Deoarece nu puteți pictați fără aceste produse, trebuie să găsiți o modalitate de a utiliza aceste lichide cu înțelepciune - să păstrați capacele închise și ferestrele deschise. Dacă aveți amețeli sau senzație de greață în timp ce pictați sau după, îndepărtați sticla de terebentină de dv. Încercați și de la alt producător.
Dacă doriți să evitați complet vaporii dăunători, puteți alege un mediu fără solvenți sau pur și simplu să luați vopsele în ulei care sunt mai lichide și de multe ori nici nu trebuie diluate, cum sunt de exemplu culorile Rembrandt. De asemenea, evitați expunerea inutilă la substanțe nocive spălând periile în exterior, în aer liber, iar în timpul vopsirii le puteți șterge doar cu o cârpă sau șervețele, astfel încât nu va trebui să țineți un borcan deschis de terebentină pe masă.
Lacul toxic
Pictura trebuie, de asemenea, să fie lăcuită, așa cum recomandă restauratorii. Dar, majoritatea lacurilor conțin solvenți, ceea ce înseamnă că și vaporii lor sunt dăunători, așa că, dacă doriți să lăcuiți tabloul, faceți-o întotdeauna în aer liber sau cel puțin cu ferestrele deschise, apoi ventilați bine camera. Alegeți lacuri cu un grad redus de vapori și mirosuri toxice sau puteți să nu dați cu lacul final, mulți dintre pictori evită acest pas, deoarece pur și simplu nu le place cum arată tabloul lăcuit.
Dacă nu doriți să renunțați la vopselele în ulei, dar mirosul de terebentină vă deranjează, atunci vopselele în ulei solubile în apă, precum cele din seria Cobra marca Royal Talens, sunt soluția ideală pentru dvs. Când le folosiți, curățați pensulele numai cu apă, iar pentru diluarea vopselei și a altor efecte, există medii și lacuri de finisare realizate special, care nu conțin solvenți. Un număr mare de pictori creează cu succes și în mod satisfăcător cu astfel de culori, ceea ce arată că existența lor este justificată.
Culorile în ulei solubile în apă și părțile lor bune
În concluzie, este foarte ușor de lucrat evitând substanțele toxice, așa că nu ar trebui acesta să fie motivul pentru care nu doriți să folosiți vopselele în ulei. Există două reguli de bază: prima este să vă amintiți să închideți capacul atunci când utilizați terebentină sau alți diluanți, iar a doua regulă este să le folosiți cu moderație și să ventilați regulat camera în care pictați. După cum puteți vedea, există modalități de a evita orice contact cu aceștia. Exploatați, veți întâlni cu siguranță experiențele altor pictori, care vă vor permite să pictați cu vopsele în ulei și să vă bucurați la maxim.