În momentul în care, achiziționăm o pânză, așteptăm cu nerăbdare acea suprafață frumoasă și netedă, care va deveni în curând victima imaginației și a momentului nostru creativ. Într-adevăr, penele sunt ultimul lucru la care ne gândim în acel moment. Cu toate acestea, mulți artiști fac aici o greșeală…
Utilizarea penelor pe pânză - prerogativa artiștilor cu experiență
Ba da, este așa. Statisticile noastre arată că artiștii cu experiență sunt mai predispuși să folosească penele. Așa că, dacă vrei să te asemeni lor, sau tânjești după o pânză mai solidă, cu siguranță nu-i lăsa să zăbovească pe la colțuri, ci scoate un ciocanul și bate... (penele desigur).
Sfat: Cum afli dacă pânza ta este suficient de întinsă? Trebuie doar să atingi ușor cu degetele centrul acesteia - dacă vibrează ca o membrană de tobă, înseamnă că este întinsă corect. În caz contrar, mai are nevoie de cel puțin o pană. :)
Când sunt necesare penele de pânză pe cadru?
În cazul în care pânza pe care ai comandat-o ajunge la destinație, este posibil ca după livrare să nu fie la fel de întinsă ca atunci când am împachetat-o în depozit. Aceste variații mici de tensiunea întinderii sunt frecvente atunci când se manipulează cu pânzele. Aici își găsesc rolul penele, pur și simplu le aplici în găurile din cadru și pânza va fi ca nouă (de fapt, este încă nouă...).
O altă situație este dacă pânza se desprinde în timp ce pictezi. Acest lucru se datorează faptului, că fiecare tip de vopsea afectează pânza în modul diferit și, uneori, se poate întâmpla ca pânza se va desprinde puțin. Din nou, câteva pene la locul potrivit vor rezolva această problemă.
Nu uităm nici de picturile deja finalizate sau picturile mai vechi. Da, în cazul în care ai acasă un tablou similar vârstei tale, este posibil că și acesta va avea nevoie de puțină întindere. Temperatura sau mediul înconjurător au și ele influența asupra pânzelor - de aceea utilizarea penelor poate fi de ajutor.
Cum se introduce o pană în cadrul pânzei
Dacă vă uitați mai bine la șasiul, care susține pânza, ar trebui să găsiți niște sloturi în colțurile interioare - două în fiecare colț. În acestea se introduc penele. Cu cât sunt introduse mai adânc, cu atât mai mult se extinde cadrul, și cu atât mai mult se întinde și pânza.
Încearcă această procedură:
- lucrează încet și cu atenție
- introduce cele două pene în colț și împinge-le ușor în lemn cu partea ascuțită
- presează-le puțin cu un ciocan
- continuă cu celelalte colțuri, astfel încât toate penele să fie introduse la aceeași lungime
- verifică pânza
Dacă pânza pare suficient de întinsă, lucrarea ta este la final, dacă nu, încearcă să presezi din nou în fiecare colț, astfel încât să fie cam la aceeași adâncime în ramă.
Sfat: Uneori se întâmplă ca un colț să nu fie atât de strâns ca celelalte trei. Atunci, poți presa penele din el puțin mai adânc.
Ce te-ar putea surprinde în aplicarea penelor
Mărimea penelor nu este universală, ci variază în funcție de mărimea ramei. De asemenea, nici forma penelor nu este fixă - de obicei, fiecare marcă are o formă aleasă pe care o folosește pentru pânzele sale. Dacă o pană arată diferit de cea pe care o ai acasă, nu înseamnă că este uzată sau deteriorată.
Am mai menționat de câteva ori înainte, dar o voi spune din nou: fi calm, lucrează fin și atent. Întinderea excesivă a pânzei ar putea fisura picturile din vopsele cu ulei, deteriora pânza sau chiar rupe rama.
Sfat: Dacă momentan nu ai nevoie de pene, ar fi o idee bună să le păstrezi în cazul în care pânza se va lăsa cu timpul.
Aplicarea penelor, poate fi vizualizată în videoclipul nostru:
Atunci când lucrăm cu pânză, ne dorim cu toții ca eforturile noastre să iasă cât mai bine. Lucrurile mărunte, cum ar fi cheile de lemn, ne pot ajuta să obținem o piesă perfectă. Așa că data viitoare nu le arunca la gunoi, ci pune-le deoparte la un loc sigur. Cu creațile tale (cu sau fără pene) te poți mândri în continuare pe Instagram, unde ne găsești ca @artmie.ro, sau pe Facebook în grupul Artmie prietenii artei.
Așa că, distrează-te creând.
Lea