Majoritatea pictorilor profesioniști va vor spune fară îndoială că pensula este cel mai important instrument al unui pictor. Nici că vor încerca să mai spună și ” unul dintre cele mai”: pentru ei nu există dilemă . Aceștia cel mai des pictează in tehnica ulei și urmează doar intrebarea: care sunt pensulele necesare și corespunzatoare pentru a se exprima talentul in culorile ulei?.
Elasticitatea și stabilitatea
O pensula bună, înainte de toate își va păstra forma originală atat cât va avea culoare pe ea, iar după fiecare mișcare va reveni la forma initială; deci, trebuie să aibă o structura solidă dar și elasticitate. Astea sunt în primul rand, caracteristicile pensulelor cu fibre naturale ceea ce le permite să fie mai recomandate decât cele sintetice.
Desigur că exista și pensule cu fibre sintetice care pot face față acestei provocari. Le veți recunoaște ușor - producătorul va menționa că sunt sintetice dar corespunzatoare și pentru culorile uleioase.
Fibrele naturale sau sintetice
Criteriul de mai sus este cel mai important și produsul neadecvat pur și simplu nu se poate folosi, dar următorul lucru care vă este important este să știți ce tip de fibra vă este important pentru fiecare mișcare. Pensulele cu fibra naturala de obicei sunt de doua tipuri: cu perii scurți și rigizi, de obicei confecționate din păr de mistreț și cu perii mai lungi și moi, confecționate din păr samur. Cele confecționate din păr de mistreț sunt cele mai bune la dimensiunea de 1,5 cm sau mai mari și se folosesc la inceputul operei. Există posibilitatea ca intrega pictură sa o realizați cu aceste pensule, dar dacă doriți mișcări mai finuțe, linii mai subțiri, să pictați detalii, mai ales cele minuscule, aveți nevoie de o pensulă din păr de samur. Și aici trebuie sa consultați descrierea de pe ambalaj – unele pensule din păr de samur se produc pentru acuarelă, ceea ce inseamna că nu corespund deloc culorilor uleioase pentru că nu dispun de elasticitatea necesară.
Trebuie menționat că mulți producători ofera pensule cu păr de alte animale (de exemplu poneii) sau cu fibră artificială (nailon) destinate pentru tehnica ulei dar la prețuri mai mici. Nu trebuie subestimate aceste produse, creațiile pot fi bine realizate, și pot fi o inlocuire decentă. Insă dacă nu aveți timp și bani să le încercați - mergeți la sigur, astea fiind samura si mistrețul.
Lungimea mânerului
In timp ce la tehnica acril lungimea pensulei este o chestiune de alegere sau de obișnuință, iar la acuarelă se recomanda mânerul scurt pentru a controla scurgerea culorii pe panză, la cele de ulei este recomandat manerul lung din motive obiective. Când pictați cu culori ulei pensula este in poziție orizontală iar, baza in poziție verticală, așa că manerul lung vă va oferi echilibrul necesar, așadar mișcările vor fi mai sigure și mai ușor veți obține efectul dorit.
Tipul fibrei
In ceea ce priveste tipul pensulei alegerea dvs. nu trebuie sa fie influențată de tehnica ulei, ci de miscarile, liniile și formele pe care doriți să le pictați.
- Pensula plata (fibrele sunt taiate drept sub forma unui dreptunghi) sunt cele mai productive oricarei tehnici , chiar și cu culorile ulei. Cu ajutorul acestei pensuli mâinlile talentate pot crea și linii late dar și mai inguste, ba chiar și mișcări triunghiulare. Aceasta pensulă o veți folosi cel mai des la umplerea suprafețelor mari sau la trecerea dintr-o formă in alta.
- Pensulele rotunde (cu varful rotund, ușor ascuțit) se folosesc pentru linii subțiri, la detalii sau la umplerea suprafețelor mici. Cei mai talentați pictori reușesc sa picteze cu aceste pensule un spectru intreg de linii in așa fel încat de alte forme nu mai au nevoie. Pe lângă faptul că aptitudinea lor este de laudă, poate nu ar fi prea bună ideea să vă limitați astfel.
- Pensulele limba de pisica (sunt asemanatoare cu cele plate, doar că au capetele rotunjite spre interior, formă care asociază cu limba de pisică dupa care au și primit numele) au pe panza efect caligrafic, dar sunt bune în cazul în care doriți ca mișcările dvs să se vada bine. În tehnica ulei neajunsul acestor pensule constă în faptul că pot lua o cantitate mare de ulei, dar în același tim pot și coborâ to o cantitate mare, așa că aveți nevoie de putin exercițiu.
- Pensulele Filbert (daca pensula plată și cea rotundă ar putea sa aibe un copil, acel copil va fi pensula Filbert) au formă ovală, le puteți folosi când doriți să faceți mișcări mai fine decât cele ce se creează cu pensula plată.
- Atunci cand trebuie să uniți două texture diferite, de folos vă vor fi pensulele în formă de evantai (după formă asociază cu evantaiul).
Dimensiunea
Dimensiunea pensulei nu depinde de tehnică. Cu toate că ea ar trebui sa fie una concretă , nu exista un standard, așa că fiecare producător are dimensunile sale și ele diferă de la unul la altul. Cea mai comună este dimensiunea dată de lațimea și lungimea fibrelor ca și de mărimea suportului de fibre. Chiar și dacă ar exista standard pentru marcarea mărimilor, experții nu pot cădea de acord care mărime este adcvată sau necesară.
Una dintre opiniile predominante este că ar trebui să se opteze pentru o dimensiune medie, adică să luați una medie cu care, prin exercitiu veți reuși să creați atât linii mai groase cât și mai subțiri. Un alt mod interesant de a decide este să vă hotărâți pentru dimensiunea pensulei in funcție de dimensiunea pânzei. Cu cât panza este mai mare cu atât pensula sa fie mai mare. Poate cea mai buna variantă este să explorați posibilitățile dvs. și să încercați diferite dimensiuni.
Un lucru foarte important in legatură cu pensulele pentru tehnica ulei este curățarea lor. Alegerea pensulei nu este deloc ușoară de aceea trebuie să vă dedicați in totalitate când le cumapărați și să le curățați cu foarte mare atenție. Procesul acesta nu este complicat, necesită doar timp, răbdare și atenție așa că ne vom concentra pe el în alt blog.