Pictura în ulei este un lucru foarte serios. Marii maeștrii ai picturii au creeat în tehnica ulei, dar și azi această tehnică este alegerea mai întâi a profesioniștilor. La școală nu ne permiteau nici măcar să atingem culorile uleioase (dacă acuma aveți o vârstă, probabil vă gâdiți la pete) așa că în mare pictam cu tempera și acuarela.
De aceea, dacă doriți să încercați acestă prețiosă metodă de a picta, veți realiza că nu știți aproape nimic despre ea. Un mister și mai mare fiind mediumuile. Ce fac ele? Care este diferența între ele pe piață? Este o temă foarte vastă, așa că începem să vă dăm răspunsuri și să vă familiarizăm cu cele mai populare tehnici de bază.
De ce se folosec mediumurile înainte de a picta în ulei pe pânză?
Mediumurile sunt substanțe chimice care ne ajută să controlăm perioada uscări uleiului pe pânză, la fel și consistența și strălucirea după terminarea picturii. Mediumuirile le puteti folosi amestecândule cu culorile pe paletă sau puteți înmuia pensula în el de fiecare dată când aveți nevoie, la fel cum înmuiați în apă când pictați în acuarela. Mediumurile sunt importante pentru că toate efectele mirifice apărute în urma picturii în ulei pe pânză sunt datorate straturilor de culoare aplicate pe pânză. Pentru ca culorile să fie în straturi și compuse, este necesar ca straturile de culoare sa aibe timpi diferiți de uscar și flexibilitate. Aceasta este exact ceea ce se obține prin adăugarea unui medium.
Magia mediumurilor de pictat apare când le amestecați cu culoarea dar cu exactitate , dar acesta este și motivul de ce această procedură ni se pare mistică și complicată, mai ales dacă suntem începători. Majoritatea mediumurilor prin natura lor, au nuanță ce trage în galben. Aceasta înseamnă o precauție deosebită când amestecați cu culori deschise, altfel vor îngălbeni singure după uscare.
Ulei de terebentină
Prin compoziția chimică, terebentina este un solvent și este una dintre cele mai comune și tradiționale mediumuri folosite în pictură. Scurtează timpul de uscare prin dizolvarea culorii iar apoi prin evaporare (la fel ca și apa la culorile acrilice). Terebentina este bună de asemenea la curățarea pensulelor de pictat și este un accesoriu de neînlocuit în atelierul dvs. Dacă pictați în straturi, folosiți terebentina pentru primul strat, adică cel de bază, deoarece întotdeauna trebuie să aplicați stratul care se usucă primul mai întâi.
Ulei rafinat de semințe de in
Acesta este cel mai popular medium. Uleiul de in rafinat încetinește timpul de uscare, care poate fi o caracteristică foarte utilă dacă pictați în straturi. Folosiți-vă de moto-ul “încet peste repede”, mai întâi pictați stratul care se usucă repede, iar apoi fiecărui strat pe care îl adăugați îi va trebui mai mult timp să se usuce. Așa că fiecărui strat îi puteți adăuga mai mult medium. Acest medium printe altele crește strălucirea și transparența precum și coerența fină a culorilor uleioase.
Uleiul stand din semițe de in
Și acest medium se obține din semințe de in, dar difernța de precedentul este că acesta este făcut să stea (derivă din eng. stand = a sta) și să se îngroașe. Diferența este și în modul de producție, în comparație cu cel de in rafinat, acest ulei a fost obținut prin expunerea semințelor de in la temperaturi ridicate, prin procesul de absență a oxigenului. Aceasta înseamă că este mai concentrat și poate fi utilizat în cantități mai mici. Dacă aceată densitate vă deranjează, îl puteți dilua cu terebentină. Pe lângă faptul că lungește perioada de uscare, funcția lui este de a da un plus de luciu. De asemenea este produsul preferat al pictorilor care își fac propriile culori.
Făți singur mediumurile
Singuri puteți face mediumuri, dar azi sunt și disponibili mediumuri de calitate superioară deja preparate, pentru utilizări diferite (să se usuce repede, să se usuce încet, medium dens…). Dacă sunteți începător nu este necesar să vă faceți mediumurile, deoarece cele de pe piață vă vor mulțumi nevoile de bază, mai târziu când cunoașteți mai bine culorile uleioase și cum se prezintă ele puteți creea propriul amestec și să o adaptați modului dvs. de pictare. De asemenea, unele substanțe sunt greu de găsit sau este nevoie de procese speciale pentru ca ele să se lipească cu restul componentelor, asta fiind încă un motiv ca începător să vă decideți sa cumpărati deja substanțele preparate.
Tot ce am menționat se poate folosi de unul singur (terebentina, uleiul rafinat de semințe de in, uleiul stand din semițe de in) dar cel mai bine este când se face amestecul în cantități adecvate pentru că fiecare dintre aceste substanțe dacă se folosește în cantități mari poate afecta pictura (terebentina reduce vizibilitatea, uleiul încetinește uscarea și provoacă îngălbenirea).Dacă vă decideți totuși să pictați și aveți nevoie de soluție universală și rapidă care să vă ajute în toate straturile, v-ar putea fi de ajutor terebentina amestecată cu uleiul de semințe de in și câteva picături de lac damar.